Megrendelés

Szolgáltatások: Stand up comedy, műsorvezetés Mail\ID: lsiraly@yahoo.com Magyarországon: rendezveny@dumaszinhaz.hu vagy a 06-20-312-2979 tel. számon.

Fellépések

-Szeptember 20 Amatőr színjátszó találkozó (Csíkvacsárcsi) -Szeptember 22 Godot dumaszínház Budapest. -Szeptember 25 Gyergyószentmiklós (Ifinapok) -Október 7 Comedy cenrtal forgatás -Október 29 New Orleans dumaszinház Budapest. -Október 30 Erdély arca (Kézdivásárhely)

Friss topikok

2009.12.08. 17:41 zsoklevente

Kell-e búcsúfia?

 

Ma búcsú volt Csíkdánfalván és mint minden hasonló búcsús ünnepen, három fő esemény van. Kezdeném fontossági sorrendbe, vagy legalább is ahogyan ma ezeket az eseményeket átéltem.
A szentmisén, az orgona mellett ültünk egy barátommal, a kántor fogadta a szomszéd falusi kollegáit, és bemutatta nekik az orgonát. Kicsit úgy láttam az egészet, mint amikor egy klubban a rezidens dj fogadja a sztár dj-t és a keverőpultjával valamint a lejátszóival dicsekedik, szkreccselés nem volt. Hallottam valahol egyszer egy olyan mondást, hogy „olyan gyenge mise volt, alig áldoztak.” Na, ez egyáltalán nem volt jellemző a mai Istentiszteletre, mert olyan jó mise volt, hogy a barátom autogramot akart kérni a pap bácsiktól.
 A második esemény ilyen alkalmakkor, a kirakodó vásár. Ezeket a szavakat lehet hallani ilyenkor: „tessék-tessék…”, „itt a finom pogácsa”, „vegyél nekem búcsúfiát”, „tombola-tombola, gyere, kicsi gyerek vegyél tombolát…, lám mennyi pénzed van? Pont annyi egy tombola… nahát, nyertél lila hajgumit”, valamint még van egy reklámszlogen csak azt nagyon közelről lehet csak hallani: „petárda-petárda, esetlek kicsi rákettá”. Na és, hogy milyen játékokat árulnak, ezek a tipikus préselt kőolajbuborékok, amit alkalom adtán autóknak, kardoknak és különböző gyerekjátékoknak kiáltanak ki a gyártók és az árusok. A gyerekek a vásárról, ezekkel a tárgyakkal szoktak hazatérni: egy szalmakalap, amin arab betűk sorozata olvasható, de nem érthető, a szájban egy élénkszínű síp apuci örömére (és nem a színe miatt örül apuci), egyik kézben félig elszopott pálcikás cukorka, a másikban pedig golyós puska, amivel a nagyit lehet leszedni kapálás vagy pórtörlés közben.
És végül a harmadik búcsús momentum, az ünnepi ebéd. Ami e napon hagyomány Csíkdánfalván, az a kolbász és a hurka.

U.I. Fáj a hasam, és ha az étkezési zsírra gondolok, forog velem a világ. Asszem beb*sztam kolbászból.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsoklevente.blog.hu/api/trackback/id/tr271583912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása